HJEM

    LET OG LIFLIGT  -  Søndag den 6. september 2020 kl. 16:00. Bregnet Kirke på Djursland  
          

 

 

MOZART
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91) hører til den klassiske æras største genier. Hans produktion var enorm, og man finder nogle af musikhistoriens mesterværker i mange genrer hos ham.
Som søn af Salzburgkomponisten Leopold Mozart fik han undervisning fra starten og begyndte at komponere som 5-årig.
Wolfgang blev taget med rundt i Europa som vidunderbarn og optrådte som pianist for flere kongehuse.

17 år gammel fik han stilling i Salzburg, men søgte snart bort fra byen og endte i 1781 i Wien, blandt andet fordi man her havde en langt større tradition for at spille opera end ved det ærkebiskoppelige hof i Salzburg; en genre Mozart elskede og skulle skrive nogle af sine mesterværker i.

I Wien klarede han sig på egen hånd uden fast stilling - nød stor popularitet, men under meget usikre økonomiske forhold.

Mozarts musik favner hele følelsesspektret, men føles altid let og transparant.

Klik for større billedeLet og lifligt ...   med Den jyske Sinfonietta   (Klik på billedet for høj opløsning)

FLØJTEKVARTET
Denne lille fløjtekvartet blev til i 1781, da Mozart var kommet til Wien. Han var i fuld gang med at slå igennem som pianist, lærer og opera-komponist. Fløjtekvartetten blev muligvis skrevet og solgt til byens amatørmusikere, og hvilke instrumenter de har spillet det på, er uvist. Hvad fløjter angår var den tidlige klassik en overgangsperiode fra blokfløjte til den tidlige tværfløjte. I professionelle kredse var man gået over til tværfløjten på grund af dens større toneomfang og dynamiske muligheder, men blokfløjten levede endnu i bedste velgående, da Mozart skrev sine 4 fløjtekvartetter.
Mozart selv var ikke bleg for at lade sine værker opføre på andre instrumenter end de først var tiltænkt. Ved flere lejligheder har han transponeret og omarrangeret egne værker så de eksempelvis kunne spilles på fløjte fremfor obo, og de populæreste arier fra hans operaer arrangerede han, så de kunne spilles som kammermusik hjemme i borgerskabets stuer. Med Mozarts ofte skrantende økonomi handlede musik og instumentation nok oftest om, hvad der kunne sælges.

EINE KLEINE NACHTMUSIK
Denne lille serenade hører til Mozarts mest kendte og oftest opførte værker. Det er skrevet i en let tone og balancerer perfekt mellem ydersatsernes udadvendte glæde og romanzens venlige og intime tone. Værket blev til i sommeren 1787, men man kender hverken til anledningen eller hvornår det blev førsteopført. Værket blev først trykt i 1827 efter at hans hustru Constanze i 1799 solgte dette og andre manuskripter til et forlag.

VARIATIONS BRILLANTES
Fra Wien stammer også denne perlende varitaionsrække. Den er skrevet for det idag næsten ukendte instrument Csakan, der var en blanding mellem en blokfløjte og en obo. Dengang var det et populært instrument i Wien og dele af Ungarn, Slovakiet og Kroatien. Blandt instrumentets få professionelle musikere var Ernst Krähmer, der var oboist ved hoforkestret i Wien. Han skrev en række værker for Csakan og variationsrækken opus 18 er udgivet i begyndelsen af 1800-tallet. Tonen er let og munter, og selv når den 5 variation går over i mol er det hurtigt overstået og værket slutter med akkorder og skalaer i rasende fart. Variationerne er originalt med klaverakkompagnement, men det ligger lige for at arrangere det for strygekvartet.

 

PROGRAM

W. A. Mozart (1756-91): Fløjtekvartet i C KV 285b
     Allegro
     Tema con variazioni

W. A. Mozart: Serenade nr 13 i G "Eine kleine Nachtmusik" KV 525
     Allegro
     Romanze: Andante
     Minuetto: Allegrette
     Rondo: Allegro

Ernst Krähmer (1795-1837): Variations Brillantes Opus 18
     Introduktion og Tema med 5 variationer

 

BESÆTNING
     Blokfløjte
     Strygekvartet

 

  Koncerttilbud  
          Let og lifligt  
          Sprudlende Bach  
          Rundt om Telemann - Kirkekoncert fx til Alle Helgen  
          Vivaldi - De fire Årstider  
          Herlige Händel  
          Händels Messias  
          Mini-Messias  
          Mini-Passion  
            
  Koncertkalender  
          2. april 2020 – Vejle  
          6. september 2020 – Rønde  
     
  Samarbejde med kor  
          Horsens Klosterkirkes Vokalensemble  
          Kammerkoret CantiAros  
     
  Kontakt: hn@doks.dk  
            Hanne Tølbøll 
          Frydsvej 10
          8700 Horsens

          Tlf.:7561 4181

 
     
     
     
  Denne side opdateret:  31.10.2019