HJEM

    Rundt om Telemann - Kirkekoncert fx til Alle Helgen  
   


Georg Philip TELEMANN (1681-1767)
Telemann er en rigtig spændende komponist at følge, blandt andet fordi han var så alsidig i sit udtryk. Han skrev for ensembler i mange forskellige størrelser og er både manden bag sin samtids største værk “Die Donnerode” for stort kor og orkester og for små kirkekantater for en minimal besætning af 3-4 musikere. Samtidig er hans kammermusik righoldig både i sin varierede besætning og mangeartede satstekniker.

KANTATER
Telemann skrev adskillige årgange af kantater til hver eneste søn- og helligdag i kirkeåret. Som musikdirektør i Hamborg rådede han selv over alle ressourcer af kor, orkester og solister, men han var ikke blind for ønsket om gudstjenestemusik i kirker med færre menneskelige og økonomiske muligheder. Derfor skrev han samlingen Harmonischer Gottsdienst (1725-26) med en lille kantate i tre satser for en sanger, et melodi-instrument og continuo (gerne orgel og cello), og samlingen Fortsetzung des Harmonischen Gottesdienstes (1731-32) for en sanger, to melodi-instrumenter og continuo. Alle kantaterne begynder med en arie, der kort genfortæller dagens tekst. Derpå følger et lille recitativ der uddyber indholdet, og kantaten slutter med endnu en arie, der runder af med en slags konklusion på teksten. Kantaterne er ekstremt fleksible og angiver ikke solistens køn, men blot om det er for høj eller dyb stemme. For instrumental stemmerne har Telemann godt nok anvist passende instrumenter, men alle stemmer er bevidst skrevet, så de lader sig opføre på snart sagt hvilket instrument som helst.

KAMMERMUSIK
Telemann var både umådelig produktiv og en dygtig forretningsmand. Hans righoldige kammermusik er skrevet til Hamborgs voksende borgerskab og er udgivet på abonnementsbasis - ofte som føljeton, så man måtte have næste nummer for at få slutningen på sonaterne. Musikken er skrevet for alle mulige sammensætninger af instrumenter, men som med kantaterne, er det blot vejledende. Telemann opgiver ofte selv alternative instrumenter.
Samlingen af metodiske sonater viser et at problemerne ved at opføre musik fra barokken. Trykke-kunsten var i rivende udvikling, og i tiden før Telemann var det meget svært og omkostningsfuldt at få udgivet musik, langt den meste musik måtte kopieres i hånden. Derfor nedskrev man kun det musikalske skelet og måtte derefter forlade sig på “den gode smag”, altså de professionelle musikeres sans og evne til at udsmykke musikken i henhold til den lokale æstetik. Der blev udgivet mange teoretiske værker om “den gode smag” og hvordan man udførte det, men da musikken bredte sig til borgerskabet og det samtidig var muligt at trykke musik enklere og billigere, udgav Telemann (og andre med ham) sonater til studiebrug, hvor både det musikalske skelet og et eksempel på udsmykning i “god smag” blev trykt. Dette er i dag uvurderlige kilder til, hvordan man har opfattet musik i barokken.

 

PROGRAM
Koncerten sammensættes med en kantate fra hhv. Harmonischer Gottesdienst og Fortsetzung des Harmonischen Gottesdienstes tilpasset den aktuelle del af kirkeåret.

Af kammermusik spilles værker for forskellige ensembletyper: sonate, triosonate og kvartet.

 

BESÆTNING
Sopransolist
2 blokfløjter
Cello
Cembalo

PRIS
10-12.000 kr. efter aftale og afhængigt af landsdel.


 
  Koncerttilbud  
          Let og lifligt  
          Sprudlende Bach  
          Rundt om Telemann - Kirkekoncert fx til Alle Helgen  
          Vivaldi - De fire Årstider  
          Herlige Händel  
          Händels Messias  
          Mini-Messias  
          Mini-Passion  
            
  Koncertkalender  
          2. april 2020 – Vejle  
          6. september 2020 – Rønde  
     
  Samarbejde med kor  
          Horsens Klosterkirkes Vokalensemble  
          Kammerkoret CantiAros  
     
  Kontakt: hn@doks.dk  
            Hanne Tølbøll 
          Frydsvej 10
          8700 Horsens

          Tlf.:7561 4181

 
     
     
     
  Denne side opdateret:  31.10.2019